Jon Lomberg vierailee Tampereella

Jon Lomberg esittelee luomaansa
Galaksipuutarhaa Havaijilla
Kuva Pekka Rautajoki.
Teksti Pekka Rautajoki ja Mikko Suominen

Amerikkalainen avaruustaiteilija Jon Lomberg vierailee Tampereella maaliskuun puolivälissä. Hän tutustuu Tampereen Ursan tähtitorniin, lisää siveltimenjälkensä tornin seinämaalaukseen, ja pitää yleisöluennon sunnuntaina 13. maaliskuuta Särkänniemen planetaariossa.

Carl Saganin kuvittaja kiertää Eurooppaa

Jon Lomberg (67 v.) on amerikkalainen avaruusaiheisiin keskittynyt taiteilija, tiedejournalisti ja tieteen popularisoija, joka toimi historian tunnetuimman tähtitieteen popularisoijan Carl Saganin pääasiallisena taiteellisena kuvittajana ja avustajana yli kahden vuosikymmenen ajan aina Saganin kuolemaan asti vuonna 1996. 

Lombergin käden jälkiä on nähty mm. Saganin Kosmos tv-sarjassa ja sen oheiskirjassa, elokuvan Ensimmäinen yhteys alkukohtauksen avaruusmatkassa, sekä Voyager-luotaimien mukana olevissa kultaisissa äänilevyissä, joissa on kuvien, musiikin ja äänien muodossa viesti ihmiskunnalta mahdollisille muille sivilisaatioille. Lomberg suunnitteli myös Spirit, Opportunity ja Curiosity -mönkijöissä mukana olevan MarsDial-aurinkokellon. Lomberg toimii aktiivisesti tieteen popularsoinnissa esimerkiksi Mauna Kean observatorion tähtitieteen koulutuskeskuksessa ja hän kuuluu Planetary Societyn neuvonantajapaneeliin.

Lombergin tieteen viestinnän ansiot on palkittu mm. nimeämällä asteroidi 6446 Lomberg hänen mukaansa.

Havaijilla asuva Lomberg vierailee maaliskuussa useassa Euroopan maassa liittyen hänen vetämäänsä One Earth Message -projektiin. Projektin ideana on luoda joukkoistamalla koko ihmiskuntaa edustava digitaalinen viesti, joka tallennetaan Nasan New Horizons -luotaimen muistiin sen jälkeen, kun luotain on ohittanut jääasteroidin vuonna 2019. Viestin arvioidaan säilyvän luettavissa miljoonan vuoden ajan ja sitä voidaan käyttää myös lähtökohtana kun laaditaan vastaavanlaisia viestejä seuraaviin aurinkokunnan jättäviin luotaimiin.

Lombergin maalaus sulautuvista
galakseista. Credit Jon Lomberg.

Lomberg Tampereella

Lomberg käy myös Tampereelle maaliskuun 12. ja 13. päivänä, ja lyhyeen vierailuun on saatu sopimaan runsaasti mielenkiintoista ohjelmaa. Lomberg pitää sunnuntaina 13.3. kello 16.30 kaikille avoimen yleisöluennon Särkänniemen planetaariossa. Luento on siis maksuton ja se tulkataan tarvittaessa suomeksi.

Lomberg kertoo luennolla mm. urastaan, avaruuden kuvittamisesta ja Ensimmäinen yhteys -elokuvan alun avaruusmatkan visuaalisen ilmeen toteuttamisesta, sekä tietysti New Horizons -luotaimen viestiprojektista. 

Ennen yleisöluentoa Planetaariossa on kello 15.30 edullinen erikoishintainen näytös elokuvasta Raivoisa maailmankaikkeus. Tähtitieteellisen sunnuntaipäivän voi luonnollisesti täydentää suuntaamalla luennon jälkeen tähtitornille sunnuntainäytökseen.

Jon Lomberg on myös luvannut vetää maalaustyöpajan tähtitornilla lauantaina 12. maaliskuuta. Työpajan aluksi hän kertoo pallomaisista tähtijoukoista ja niiden maalaamisesta, ja sen jälkeen siirrytään täydentämään tähtitornin portaikon seinämaalausta ja lisäämään useita pallomaisia tähtijoukkoja Andromedan galaksin ympärille. Lomberg maalaa itsekin yhden tai useampia joukkoja, ja hän on myös luvannut lisätä yksityiskohdat seinällä olevan Voyager-luotaimen kuvan kultaisen äänilevyn pikkuriikkiseen kanteen. Lomberg on ehdottomasti oikea henkilö juuri tuohon hommaan, sillä hän on myös suunnitellut nuo suojakannen merkinnät! 

Maksuton maalaustyöpaja on periaatteessa avoin kaikille kiinnostuneille, mutta käytännössä rajoitteena on käytettävissä oleva tila. Jos olet kiinnostunut osallistumaan, niin ennakkoilmoittautuminen Pekka Rautajoelle (pekka.rautajoki@kolumbus.fi) on suositeltavaa. Työpajan aloitusaika tarkentuu myöhemmin.

Maalaustyöpajan jälkeen Lomberg pitää Tampereen Ursan tähtioppaille koulutusta siitä, mitä tähtitaivaalta kannattaa kertoa tavallisille ihmisille. Lomberg on vetänyt tähtinäytöksiä Havaijilla yli 20 vuoden ajan, ja on erityisesti hionut ”yhden tähden shown”, eli mitä voi kertoa yleisölle tilanteessa, jossa pilvien raosta näkyy ehkä vain yksi tai kaksi kirkasta tähteä. Selkeällä säällä opaskoulutus tapahtuu luonnollisesti kaukoputken ääressä.

Huikea ja ainutlaatuinen vierailu

On harvinaista, että näin tunnettu tähtitieteen popularisoija vierailee Suomessa, ja vielä harvinaisempaa on tämäntyyppisen vierailun järjestäminen Helsingin ulkopuolella. On suorastaan huikean hienoa, että Jon Lomberg on myös innostunut lisäämään oman panostuksensa tähtitornin seinämaalaukseen, sekä jakamaan kokemuksensa ja vihjeensä yhdistyksen tähtioppaille!

Lombergin puuhaama One Earth Message -viestiprojekti on myös hyvin mielenkiintoinen, ja on jännittävää kuulla siitä suoraan projektin vetäjältä. Joukkoistettu viestin luominen on jo itsessään vahva muistutus siitä, että jaamme kaikki saman, yhteisen planeetan. Ihmiskunnan ja maapallon nykytilan kriittinenkin tarkastelu ikään kuin ulkopuolisen silmin voi vaikuttaa asenteisiin ja esimerkiksi edistää ihmisten tietoisuutta luonnonsuojelun ja ilmastonmuutoksen torjumisen tarpeellisuudesta, sekä auttaa ymmärtämään ja suvaitsemaan sitä pinnallista erilaisuutta, mitä lajimme edustajien kesken on biologisesta samankaltaisuudesta huolimatta havaittavissa.

Lombergin vierailun tapahtumista tiedotetaan vielä tarkemmin lähempänä ajankohtaa, mutta kannattaa jo nyt merkitä sunnuntain 13.3. yleisöluento kalenteriin!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti