Kirjauutuus: Kopernikuskompleksi

Caleb Scharf
Kopernikuskompleksi
Suomennos Tuukka Perhoniemi
Nid. 288 sivua
ISBN 978-952-5985-32-0

Caleb Scharfin Korpenikuskompleksi-kirjan pääkysymys on se, että onko maailmankaikkeus virittynyt juuri ihmistä varten? Kysymys on tietysti hyvin luonnollinen, sillä jos maailmankaikkeutemme ominaisuudet (so. Luonnon perusvoimat) olisivat hiemankin toisenlaisia, emme olisi asiaa ihmettelemässä. Kysymys sinällään ei ole uusi, sillä sen ovat lukuista tutkijat ja tieteen popularisoijat esittäneet omissa teoksissaan.

Olemme selvästikin oman maailmankaikkeutemme tuotos mutta olemmeko yksin? Onko jossakin muualla, esimerkiksi toisessa galaksissa älyllisiä olentoja? Vastausta tähän kysymykseen Scharf ei anna, vaan hän käsittelee kirjassaan mitä edellytyksiä elämän ja älyllisten olentojen ilmaantuminen maailmankaikkeuteen edellyttää.

Caleb Scharf on Columbia yliopiston astrobiologian professori, joten aihepiiri on hänelle tuttu. Se näkyy kirjan tekstissä: asiaa käsitellään perusteellisesti niin historiallisesti kuin teknisesti. Vaikka Scharf on kokenut popularisoija, jostakin syystä teksti tuntuu hieman raskaalta luettavalta, itse en ainakaan imenyt tekstiä niin, että takakansi olisi tullut yllättäen vastaan. Mutta tämä oli vain minun lukukokemukseni!

Jos olet kiinnostunut eksoplaneetoista ja muista astrobiologiaan läheisesti liittyvistä kysymyksistä, tämä kirja on varmasti lukemisen arvoinen, onhan se valittu The Sundayn Times -lehden vuoden tiedekirjaksi.


Kari A. Kuure

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti